0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto
Foto: Pressefoto

Vi skal tage lærernes metodefrihed alvorligt og sikre, at lærerne ikke bliver underlagt et centralt indkøbstyranni, skriver Rune Larsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Debat: Centralisering bremser den digitale udvikling på landets skoler

Nye tal fra Clio viser, at jo større indflydelse landets lærere har på indkøb af digitale læremidler, jo mere bliver læremidlerne brugt i undervisningen, skriver Rune Larsen, der er salgs- og markedsdirektør i Clio.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er egentlig ikke overraskende, men nu har vi data, der bekræfter en formodning, vi har haft længe: Jo større indflydelse landets lærere har på indkøb af digitale læremidler, jo mere bliver læremidlerne brugt i undervisningen.

Konklusionen stammer fra en undersøgelse, som Clio har lavet på tværs af en række kommuner.

Ved at sammenkøre lærernes brugeradfærd med kommunernes indkøbsstrategier kan vi se, at de digitale platforme bliver brugt dobbelt så meget, når skolen selv har valgt platformen, som når lærerne har fået den tildelt som følge af et centralt kommunalt indkøb.

De digitale platforme bliver brugt dobbelt så meget, når skolen selv har valgt platformen

Alligevel er der stadig mange kommuner der vælger at centralisere indkøb af digitale læremidler i udbud, hvor skolerne ikke særskilt høres - eksempelvis SKI-udbud (Staten og Kommunernes Indkøbsservice, red.).

Den indkøbsstrategi er et ret betydeligt indgreb i skolernes metodefrihed, og det har den skadelige effekt på lærerne, at de bliver mindre engagerede i at udnytte mulighederne i nye undervisningsteknologier.

I sidste ende betyder det, at eleverne ikke får den bedste undervisning og det bedste læringsudbytte.

Lærernes behov

Lærere er forskellige og arbejder forskelligt, og det samme gør sig gældende for deres elever.

Derfor skal lærerne have de bedste muligheder for at vælge de materialer, der passer til deres behov.

Lærere er forskellige og arbejder forskelligt, og det samme gør sig gældende for deres elever

Det er nu engang den professionelle lærer, der sammen med sine fagfæller ude på skolerne er bedst klædt på til at træffe de rigtige beslutninger om metoder og materialer.

Sådan er det med bøger og andre analoge læremidler – og sådan er det naturligvis også med digitale læremidler.

Når så mange kommuner alligevel vælger at centralisere indkøbene i forvaltninger, handler det først og fremmest om økonomi frem for undervisningsfaglige hensyn.

En EU-rapport fra 2018 fastslog således, at hele 42 procent af de kommunale udbud i Danmark udelukkende fokuserer på prisen.

Det er ikke specielt fordrende for udviklingen af verdens bedste skole med verdens mest videbegærlige unge mennesker, at de undervisningsmaterialer, som lærerne får stillet til rådighed, er indkøbt med den begrundelse at de var de billigste!

Tag metodefrihed alvorligt

Derfor er det også mit beskedne håb, at kommunernes indkøbsstrategier kan blive en del af den kommende kommunale valgkamp.

Vi skal tage lærernes metodefrihed alvorligt og sikre, at lærerne ikke bliver underlagt et centralt indkøbstyranni.

Tag lærernes metodefrihed alvorligt

Valg af digitale læremidler er en del af en faglig, didaktisk diskussion om god undervisning, som hører hjemme ude på den enkelte skole.

Den diskussion har indkøbsafdelingerne i forvaltningerne slet ikke kompetence til at være en del af. De skal i stedet sikre, at skolerne får så meget kvalitet for pengene som muligt.

Ingen har glæde af, at kommunerne bruger skattekroner på digitale platforme, der ikke bliver brugt. Så kan man lige så godt lade være.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.skolemonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden