0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vil man sætte folkeskolerne fri, skal man give skolerne reel beslutningskompetence, skriver formand for Danmarks Private Skoler, Karsten Suhr.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Debat: Udvid fripladsordningen og giv reelt frit skolevalg til alle

I Danmark har alle forældre ret til at vælge den skole, de mener er bedst for netop deres barn. Det er ikke et valg, vi som samfund skal gøre noget for at forhindre, og derfor bør fripladsordningen forstørres, så flere får valget, skriver Karsten Suhr, der er formand for privatskolerne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Retten til at vælge en fri og privat skole til sit barn skal være en reel rettighed for alle.

Når en politiker, som repræsenterer et parti, der stiller sig kritisk over for de frie og private skoler, lader sit eget barn indskrive på en sådan, giver det genlyd på diverse medier.

’Almindelige’ forældre, der vælger en fri og privat skole til deres barn, risikerer også at møde fordomme og social kritik, hvis de offentligt fortæller om deres eget barns skolegang i en fri og privat skole.

Det er en mærkelig og uforståelig tradition, vi har etableret i Danmark, når det kommer til synet på valg af frie og private skoler.

På mange områder bryster vi os af civilsamfundets stærke ansvar, lokale borgeres engagement og den frie og folkelige tradition her i landet. Men når dette kommer til udtryk i et valg af en fri og privat skole - som forælder, eller som underviser for den sags skyld, - så er det i manges øjne et udtryk for et politisk fravalg af velfærdsstaten og en underkendelse af folkeskolen, der ses som det eneste gyldige skoletilbud.

Frie grundskoler er samfundsbærende

Sådan burde det ikke være. Realiteterne er jo, at frie og private skoler i allerhøjeste grad også er samfundsbærende institutioner. Både lokalt og nationalt.

Ingen bør undskylde, at de vælger en fri og privat skole. Generelt burde man, i stedet for at kritisere, glæde sig over, hvor mange forskellige samfundsgrupper, der efterhånden er repræsenteret på frie og private skoler og hvor mange, der kan se dette skolevalg som en mulighed.

Kræfterne bør i stedet bruges på at fokusere på dem, hvor en fri og privat skole fortsat ikke er et reelt valg – en reel mulighed.

Der er på det seneste udgivet to analyser af hhv. AE og CEPOS, der ud fra samme talmateriale beskriver hvilke befolkningsgrupper, der søger de frie og private skoler. De har givet anledning til debat.

Fakta er, at folkeskolerne fortsat rummer mere end 80 procent af elevmassen. Der hersker dog ingen tvivl om, at andelen af elever på de frie og private skoler er steget gennem de sidste mange år. Det kan der være flere årsager til, bl.a. forældrenes stigende bevidsthed om betydningen af skolevalget i forhold til deres eget syn på uddannelse og dannelse.

På de frie og private skoler er styringskæden kort og forældreindflydelsen dermed stor

En anden årsag er styringskæderne. På de frie og private skoler er styringskæden kort og forældreindflydelsen dermed stor.

En tredje, mere strukturel forklaring, er naturligvis de mange lukninger af lokale folkeskoler og den stedvise efterfølgende etablering af en fri grundskole.

Fripladsordning bør forstørres

Er det så udelukkende bestemte befolkningsgrupper, der søger de frie skoler? Svaret er overordnet nej.

På de frie og private skoler finder man de elever, forældre og ansatte, som ønsker den skole som lige netop deres skole udgør, fordi den står for det, den gør. En fri og privat skole er ikke et økonomisk eksklusivt skoletilbud. På skolerne finder man i høj grad et bredt udsnit af befolkningen. Det er også et faktum.

En fri og privat skole er ikke et økonomisk eksklusivt skoletilbud. På skolerne finder man i høj grad et bredt udsnit af befolkningen. Det er også et faktum

Det er dog ligeledes et faktum, at lovgivningen angiver, at skolerne skal have en egendækning i form af en forældrebetaling. Samtidig udgør statstilskuddet 76 procent af den gennemsnitlige udgift pr. elev i folkeskolerne.

Derfor er det også nødvendigt at opkræve forældrebetaling. Dette kan dog medføre, at familier med de laveste indkomster ikke umiddelbart ser de frie og private skoler som en opnåelig mulighed for deres børn. En prioritering af fripladsordninger vil være den mest oplagte løsning på denne udfordring og give et reelt frit skolevalg for alle.

Fripladsordningen er en selvstændig post på Finansloven. På Regeringens forslag til finanslov er der ikke fundet plads til en øgning af denne pulje. Dette selv om skolernes behov for at give fripladser er stort.

Hvis idéen om mangfoldighed på de frie og private skoler skal tages alvorligt, bør det beløb, der afsættes på finansloven for 2021 sættes op til mindst det tredobbelte.

Hvis idéen om mangfoldighed på de frie og private skoler skal tages alvorligt, bør det beløb, der afsættes på finansloven for 2021 sættes op til mindst det tredobbelte

Mange frie og private skoler tager sagen i egen hånd og finder økonomi til fripladser af midler hentet i det generelle tilskud, men det vil være mere rimeligt, at alle forældre og elever bliver stillet lige i forhold til et centralt tilskudssystem.

Ingen skal undskylde valget af en fri og privat skole. Tværtimod skal de roses for at tage aktiv stilling. Den frie og private skoles tilbud om uddannelse og dannelse skal være for alle dem, der vil tilslutte sig skolens tilbud, herunder naturligvis skolens formål og værdigrundlag. Hverken fordomme eller økonomi skal være en hindring for at vælge på den frie og private skole.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.skolemonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden