Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat

Formand for Danske Skoleelever Thea Enevoldsen har kritiseret religiøse friskoler. Det går fem elever fra Al-Hikma Skolen nu i rette med. Fra venstre er det Toka Yousif, Malak Al Mosawi, Mariam Al Hilaly, Sajad Abdelmajid og Amir Asheer.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk


5 tosprogede friskoleelever: Vi er mere end bare symbolpolitik

At gå på en flersproget eller muslimsk friskole er ikke ensbetydende med isolation fra samfundet, i hvert fald ikke i vores tilfælde, skriver fem elever fra Al-Hikma Skolen i en replik til Danske Skoleelevers formand, Thea Enevoldsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi er fem 9. klasseselever fra den flersprogede friskole Al-Hikma, der gerne vil kommentere på debatindlægget i Politiken Skoleliv 16. januar af formand for Danske skoleelever Thea Enevoldsen.

Thea Enevoldsen mener, at der er en form for skyttegravskrig i debatten mellem folkeskoler og friskoler. Vi mener, at en skyttegravskrig mere er blevet til en belejring af friskolerne - især de såkaldte muslimske friskoler - hvis vi skal fortsætte hendes analogi.

Thea Enevoldsen fortsætter derefter med at skrive om de religiøse friskoler:»Vi snakker om skoler, hvor der er kønsopdelt undervisning, censurerede biologibøger, elever, der er blevet låst inde, og hvor religionsundervisningen primært har været i én religion.’«

Intet er for helligt eller for stort et tabu til at snakke om eller kritisere, heller ikke islam

De fleste af os har gået på Al-Hikma Skolen i 10 år, og vi kan og vil meget gerne fortælle andre om vores skole. Vi har hverken kønsopdelt undervisning eller censurerede biologibøger, og vi får også seksualundervisning. Vi bliver undervist i darwinismen og kan redegøre for mange af de andre monoteistiske og polyteistiske religioner. Intet er for helligt eller for stort et tabu til at snakke om eller kritisere, heller ikke islam.

Thea Enevoldsen skriver også: »Derfor har vi brug for et større og stærkere tilsyn af fri- og privatskolerne. Det skal ikke være muligt for skolerne at vælge deres egen tilsynsførende eller censorer.«

Vi har bemærket, at intet i debatindlægget bliver understøttet af kilder på trods af, at hun har gennemført grundskolen og forhåbentlig også har lært om kildekritik. Vi deler censorer med folkeskolerne i Københavns Kommune og har også beskikkede censorer fra Undervisningsministeriet ligesom alle andre skoler, og samtlige tilsynsrapporter har entydigt vist, at vi lever op til de udstukne fællesmål.

Elevdemokrati fungerer

Thea Enevoldsen skriver også følgende i sit indlæg: »Hvorfor er elevernes tryghed og stabilitet ikke i fokus, når vi snakker tilsyn på fri- og privatskolerne? Eller når vi snakker ulovlig udskrivning af elever? Eller når vi snakker elevdemokrati?«

Vi kan forsikre hende om, at der intet er i vejen med vores elevdemokrati, som man også kan læse i vores tilsynsrapport fra skoleåret 2018-19, hvor der blandt andet står, at »i den daglige uformelle omgang mellem elever og lærere er der en demokratisk og ligeværdig kultur på skolen. Mere formelt, er demokratisk dannelse et fast element i undervisningen i dansk, samfundsfag og historie.«

Vi har ikke skrevet dette debatindlæg for at forsvare vores skole eller religiøse friskoler, men for at forsvare alle friskolers ret til at undervise på deres egen måde

Vores tilsynsmand har også skrevet følgende om elevrådet: »Ifølge de elever jeg har talt med, fungerer elevrådet godt og eleverne mener, de opnår en rimelig indflydelse.«

Følgende står også i Al-Hikma Skolens tematiske tilsynsrapport: »Al-Hikma skolen har svaret fyldestgørende på styrelsens spørgsmål herunder at skolen har redegjort tilstrækkeligt for, hvordan skolen sikrer at undervisningen i SSF (Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab) står mål med hvad der almindeligvis kræves af folkeskoler.«

Vores tilsynsmand, Nick, har ingen part i vores skole og er desuden også tilsynsmand på mange andre skoler.

Vores dør står åben

Dét at gå på en flersproget eller muslimsk friskole er ikke ensbetydende med isolation fra samfundet, i hvert fald ikke i vores tilfælde. Her på skolen arrangeres der flere aktiviteter og ture for eleverne med det formål at blive mere bekendte med det danske samfund og den danske kultur. Blandt andet har flere elever deltaget i Folkemødet, bl.a. i 2019, og vores klasse har arbejdet med flere skoler såsom Stevns Folkeskole og Enghaveskolen i Faaborg, hvor arbejdet har ført til fremragende relationer.

Desuden har de store elever været aktivt deltagende i den demokratiske styreform både gennem debatter, ungdomsparlamentet og diskussioner med politikere såsom Özlem Cekic. Det skal også lige siges, at 8. klasse i år skal deltage i Folketingets Ungdomsparlament.


Alle, der har en mistanke om, at vores skole ikke fungerer, er velkomne til at komme på besøg

Slutteligt vil vi bare sige, at vi er enige i, at der er mange problematikker ved friskoler og privatskoler og mange ting som blandt andet muslimske friskoler at tage stilling til. Vi mener, at fordelene klart opvejer ulemperne.

Vi har ikke skrevet dette debatindlæg for at forsvare vores skole eller religiøse friskoler, men for at forsvare alle friskolers ret til at undervise på deres egen måde, så længe det er i overensstemmelse med loven. Alle, der har en mistanke om, at vores skole ikke fungerer, er velkomne til at komme på besøg. I må gerne lukke alle de skoler, der ikke lever op til friskoleloven, men vores dør står åben.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden