0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Vi tror, at tiden er til, at de frie skoler for alvor træder ind i det digitale med deres værdier, skriver Peter Bendix Petersen, Stine Liv Johanesen og Rasmus Anker Rysgaard.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk


Debat: De frie skoler kan være mere tydelige og synlige online

Danmark har mere end nogensinde brug for de frie skolers mangfoldighed af stemmer, holdninger og værdier – også i den digitale samtale, skriver Peter Bendix Petersen, Stine Liv Johanesen og Rasmus Anker Rysgaard.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De frie skoler har fyldt ganske meget i mediebilledet over de seneste uger. Debatten har raset frem og tilbage om størrelsen af de frie skolers tilskud. Rigtig meget er blevet sagt og skrevet. Blot sjældent om det grundlæggende. Om hvorfor vi overhovedet har frie skoler i Danmark.

Vi har frie skoler, fordi vores samfundsfællesskab er så stærkt, at det kan bære en mangfoldighed af holdninger og værdier. Vi har for mange år siden sat hinanden fri til at drive skole på det, vi i forskellige værdifællesskaber synes er vigtigt.

Vi tror, at tiden er til, at de frie skoler for alvor træder ind i det digitale med deres værdier

Desværre hørte man i debatten om tilskud ofte, at frie skoler skulle være skabt med ønsket om at »stemple ud af fællesskabet«. Det er ikke rigtigt. Men det siger os, at den frie skole kan være mere synlig og tydelig der, hvor danskerne møder hinanden. I dag er det i høj grad også online.

Peter Bendix Petersen, Stine Liv Johansen, Rasmus Anker Rysgaard

Men kan en verden af kabler og servere honorere gamle Grundtvig? Er det levende ord ikke forbeholdt en samtale uden skærme og likes? Muligvis. Men vi skal også turde starte samtalen der, hvor vi faktisk møder hinanden.

Det kan være vanskeligt at finde mening i malstrømmen af hurtige nyheder, kattevideoer, politiske slagvarer og produkttest på de sociale medier. Derfor har vi brug for øer af mening midt i det hele. Mennesker, som tager konsekvensen af egne holdninger og meninger. Som lever værdierne i hverdagen og står ved sig selv. Det gør de frie skoler.

Digitalt skolefællesskab

Vi tror, at tiden er til, at de frie skoler for alvor træder ind i det digitale med deres værdier. Fortæller historierne fra en værdibåren hverdag. Viser den mangfoldighed af skolefællesskaber, som hver dag beriger et Danmark, der kan rumme, at ikke alle er ens.

Formater, kanaler og frekvens må den enkelte skole finde ud af. Men en del af det, der foregår og siges i foredragssalen, fællesrummet eller i klasseværelset kan ofte være vedkommende for flere end dem, der fysisk er tilstede.

Det kræver arbejde og dedikation at omplante noget af skolefællesskabet til den digitale sfære. Men vores hyper-kommunikerende samfund tørster på mange måder efter reel mening. Den frie skole er, som navnet siger, fri til at give sine bud på, hvad der kan have betydning og værdi i menneskelivet – og hvordan vi skaber værdifulde fællesskaber i både fysiske og digitale rum.

Måske kan det medvirke til, at det kommende års diskussioner af grundskolens indretning bliver mere berigende og facetterede. Måske kan det medvirke til, at vi taler mere med hinanden om, hvad der virkelig betyder noget i livet med hinanden. Som børn, unge, voksne og samfund.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden