0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ITS Danmark
Foto: ITS Danmark

Ved at bruge nye teknologier og tænke mere innovativt kan man løfte kvaliteten og spare ressourcer i forhold til vikarer, skriver Anne Brink Pedersen, adm. direktør i IT-virksomheden IST Danmark.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Debat: Er det ok, at et helt år af et barns skoletid dækkes af vikarer?

11 procent af de planlagte timer i folkeskolen afholdes af en vikar. Det svarer til et helt års skolegang. Det kan og skal vi gøre bedre, skriver Anne Brink Pedersen, adm. direktør for IT-virksomheden IST Danmark, der leverer administrative løsninger til skole og dagtilbud.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg tror, at alle kan huske, hvordan det var, når ens klasselærer ikke dukkede op til timen, og man i stedet blev mødt af en nyudklækket student, som skulle forsøge at skabe ro og orden i den næste time.

Er det i de timer, man som elev bliver klogere og får styrket sine faglige kompetencer?

Ikke med mindre man tænker på de kompetencer, det kræver at svinge rundboldbattet præcist og hårdt eller at koncentrere sig om en film.

Selvfølgelig findes der mange dygtige studenter, men når alt kommer til alt, så er der jo en grund til, at vi ønsker, at det er læreruddannede, som både har de faglige og de pædagogiske kompetencer, der underviser vores børn. Det er det bare ikke i op mod 11 procent af tiden i den danske folkeskole.

Det kan og skal vi gøre bedre.

Ny undersøgelse bekræfter problemet

VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, har i maj publiceret en ny rapport, som sætter fokus på emnet. En rapport, der er bestilt af Undervisningsministeriet, KL og Skolelederforeningen, som også har fået øjnene op for problemet.

Rapporten kommer i forlængelse af folkeskoleaftalen af 30. januar 2019 'Folkets skole: Faglighed, dannelse og frihed - justeringer af folkeskolen til en mere åben og fleksibel folkeskole', hvor det blev aftalt, at der skulle igangsættes en undersøgelse, som bl.a. skulle afdække, hvilke årsager der ligger til grund for skolernes brug af vikarer, samt undersøge skolernes registreringspraksis af vikarforbruget.

Formålet med undersøgelsen var at skabe et fælles, retvisende billede af vikarproblematikken og af mulige løsninger til nedbringelse af behovet for vikarer.

Kun hvis politikere, forvaltninger, skoleledere, vikardækkere og virksomheder løfter i flok, kan vi sikre, at vores børn ikke i fremtiden skal bruge et værdifuldt år af deres tid i skolen sammen med ukvalificerede vikarer

Rapporten bekræfter billedet af udfordringerne på området. F.eks. siger 85 procent af skolerne, at de mener, at det er afgørende for kvaliteten af undervisningen at nedbringe skolens andel af vikartimer. Dog mener kun knap 50 procent af skolerne, at det er muligt at nedbringe skolens andel af vikartimer.

Samtidig angiver flere skoler, at det kan være en udfordring at finde kvalificerede vikarer. Særligt vanskeligt er det for skolerne at finde vikarer til det uplanlagte langtidsfravær.

Intelligent brug af data

Vi må som leverandører til folkeskolerne tage et ansvar for og hjælpe til med løsninger på, hvordan vores børn kan lære mere ved hjælp af kvalificeret undervisning.

Jeg mener, at man ved at bruge nye teknologier og ved at tænke mere innovativt både kan løfte kvaliteten og spare ressourcer i forhold til vikarer. Det lyder for godt til at være sandt, men det er det ikke.

Kun hvis politikere, forvaltninger, skoleledere, vikardækkere og virksomheder løfter i flok, kan vi sikre, at vores børn ikke i fremtiden skal bruge et værdifuldt år af deres tid i skolen sammen med ukvalificerede vikarer.

Det vil jeg rigtig gerne være med til. Vil du?

Deltag i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.