Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto
Foto: Pressefoto

Det er »en giftig cocktail for børnene«, når specialtilbud lukkes, og pengene ikke følger med over til almenområdet, mener SF's undervisningsordfører, Jacob Mark.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk


Debat: Besparelser på inklusionsindsatsen skal stoppes

SF vil tvinge kommunerne til at stoppe besparelserne på inklusionsindsatsen og helt afskaffe målsætningen om, at 96 procent af alle børn skal inkluderes i folkeskolen, skriver partiets undervisningsordfører, Jacob Mark.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I flere klasselokaler landet over sidder der børn, som ikke får den støtte, de har behov for. Børn, som er blevet inkluderet i folkeskolen, og som på nogle skoler oplever, at de er blevet presset ind i nogle rammer, som de ikke kan være i. Det skyldes, at inklusion er blevet brugt som en spareøvelse, og det er ikke i orden.

Lærere, pædagoger og forældre har længe råbt vagt i gevær om en fejlslagen inklusionsindsats, hvor specialtilbud lukkes, og hvor ekspertisen fra de specialpædagogiske tilbud forsvinder, imens pengene ikke følger med over til almenområdet. En giftig cocktail for børnene.

Samtidig er der stadig kommuner, der holder fast i målsætningen om, at 96 procent af børnene for alt i verden skal inkluderes i folkeskolen. I SF var vi med til at få afskaffet den målsætning, fordi børn kun skal inkluderes, når det er til gavn for det enkelte barn. Derfor synes jeg, det er ubeskriveligt dumt, at der stadig er kommuner, der holder fast i målsætningen.

Inklusion er blevet brugt som en spareøvelse, og det er ikke i orden

Hensigten med inklusionsindsatsen var helt fra starten, at børn, der med den rette støtte kunne inkluderes i folkeskolen, skulle have mulighed for at blive en del af folkeskolens fællesskab. Det, mener jeg stadig, at alle børn fortjener. Men det skal give mening – ikke i et regneark eller så procenterne stemmer, men for det enkelte barn.

Klasseloft og loft over undervisningstid

For at vi kan få rettet op på inklusionsindsatsen, kræver det først og fremmest, at kommunerne stopper besparelserne. I SF vil vi tvinge kommunerne til at stoppe besparelserne på inklusionsindsatsen og afskaffe 96 procent-målsætningen fuldstændigt.

Derudover vil vi indføre et klasseloft på 24 elever og sætte et loft over lærernes undervisningstid på 25 lektioner om ugen. Det vil give lærerne bedre mulighed for at gennemføre differentieret undervisning og støtte elever med særlige behov.

Flere lærere oplever i dag, at de ikke er klædt på til inklusionsopgaven. Derfor mener vi i SF, at der er behov for en national plan for efter-videreuddannelse af lærerne, så de føler sig rustet til at inkludere elever med særlige behov i undervisningen.

Til sidst, men ikke mindst, vil vi give forældre til børn, der har behov for under ni timers ugentlig støtte, mulighed for at få behandlet en klage over den tildelte støtte ved Klagenævnet for Specialundervisning. Fordi alle børn skal have den støtte i skolen, som de har behov for.

Jeg tror på, at inklusionsindsatsen kan lykkes, men det kræver en fælles indsats med et fælles mål om, at alle børn skal have det skoletilbud, som de har behov for.

Deltag i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden