Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vi har brug for en sammenhængende indsats og investering på børneområdet, skriver formanden i Vejle Lærerkreds.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Vi har brug for en sammenhængende indsats og investering på børneområdet, skriver formanden i Vejle Lærerkreds.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk


Debat: Vi ofrer vores børn på effektivitetens alter

Vi har brug for en sammenhængende indsats og investering på børneområdet. Det skal være nu, og det er kommunerne, der skal tage ansvaret og opgaven, skriver kredsformand i Vejle Lærerkreds Rikke Vagn-Hansen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste 4-5 år har lærerne i indskolingen oplevet at få helt nye udfordringer. De modtager børn med anderledes opførsel og andre behov end tidligere.

Børnene har ikke udviklet så et avanceret sprog, og de mangler begreber. Der er børn, der ikke selv kan tage tøj på, og det kniber med motorikken. At opføre sig ordentligt overfor hinanden og overfor voksne har mange heller ikke lært, og der er mange, der har svært ved at være en del af en gruppe.

iPad’en er en glimrende barnepige

Det kan have flere årsager. Med den elektroniske udvikling er det blevet almindeligt, at selv helt små børn tilbringer timer foran en skærm hver dag, for iPad’en er en glimrende barnepige. Børn udsættes for mængder af giftstoffer, og mange får ikke en tilstrækkelig sund kost.

Den unge forældregeneration er curlingbørnene, hvis forældre ryddede al modgang af vejen for dem. Samtidig er normeringerne i dagtilbud og skole kraftigt beskåret, så vi nu ser pædagoger alene om 15-20 børn og lærere, der står alene med kæmpeklasser.

Børn påvirkes af voksenstress

Vi har travlt - alt for travlt - både i privatlivet og på jobbet. Små følsomme børnesind vil uundgåeligt påvirkes af de voksnes stress. De politiske løsninger har indtil videre kun budt på initiativer, der presser og stresser børnene yderligere.

Rikke Vagn-Hansen, formand i Vejle Lærerkreds
Foto: Privatfoto

Rikke Vagn-Hansen, formand i Vejle Lærerkreds

Børn skal præstere fra en tidlig alder, og for mange bliver det et følelsesmæssigt pres, som de slet ikke er klar til, og som mange bukker under for. Det er ikke underligt, at de reagerer med en adfærd, som voksne tolker som 'special-adfærd'. Man kan overveje, om det i virkeligheden måske er et sundhedstegn, at de reagerer.

Der var engang, hvor børn kunne leve et godt børneliv med leg og fællesskab med andre børn, hvor de oplevede en naturlig udvikling og socialisering. Familielivet var roligere med tid til samvær, uden at der var behov for underholdning i diverse plastik-lande eller rejser til den anden side af jorden.

Også i børnehaven og skolen var hverdagen roligere, og de voksne havde tid til børnene. Vi har brug for en sammenhængende indsats og investering på børneområdet. Det skal være nu, og det er kommunerne, der skal tage ansvaret og opgaven.

Hvis man hører til dem, der kun tænker i økonomi, kan man finde motivation i betydelige udgifter til hjælp til de børn, vi svigter nu. Hvis man er mere til den humanistiske side, kan man nok godt se problemet.

Deltag i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden