Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pressefoto
Foto: Pressefoto

Det er nødvendigt at investere mere i skolernes undervisningsmiljø, mener Mette With Hagensen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk


Mette With: Alle elever har ret til et godt undervisningsmiljø

Det halter med undervisningsmiljøet på de danske folkeskoler. Skal vi opretholde niveauet i grundskolen, skal der strammes op på området, mener Mette With Hagensen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig at gå på arbejde hver dag og sidde på et kontor med 25 andre kollegaer. Kontoret har ingen gardiner, så I kan ikke dæmpe solen, så I kan se, hvad der står på skærmen. Kontoret er kun på 60 kvadratmeter, så bordene står meget tæt. Der er meget støj i lokalet, for nogle af dine kolleger holder møder i samme lokale, da der ikke findes mødelokaler på din arbejdsplads.

Når du skal på toilettet, foregår det på uhumske toiletter, som ikke er blevet renoveret i mange år. Din madpakke må du spise ved dit skrivebord, for der er ingen frokoststue eller kantine på din arbejdsplads, selvom I er 600 medarbejdere.

De arbejdsforhold vi byder vores børn på nogle folkeskoler, ville blive mødt med påbud fra Arbejdstilsynet på enhver anden almindelig arbejdsplads

Det lyder som et levn fra en svunden tid, men det er såmænd hverdag for mange elever i folkeskolerne i Danmark i dag.

Elevers rettigheder efterleves ikke

Vi ved, at iltniveau og temperatur har betydning for koncentration og indlæring; vi ved, at for små lokaler øger uro og støj; vi ved, at mange børn får problemer med maven, fordi de holder sig, da de ikke vil bruge skolens uhumske toiletter. Alligevel mødes enhver henvisning til elevernes undervisningsmiljø ofte med et »de må lukke vinduerne op i frikvarteret«, »de er jo selv med til at gøre toiletterne ulækre«, eller »vi har ikke råd«.

De arbejdsforhold, vi byder vores børn på nogle folkeskoler, ville blive mødt med påbud fra Arbejdstilsynet på enhver anden almindelig arbejdsplads. Ingen arbejdsgiver affærdiger bare påbud fra Arbejdstilsynet eller medarbejdernes ønsker om hæve-sænkeborde og gode lysforhold, for selvfølgelig skal medarbejdere have rimelige arbejdsforhold. Sådan er det for voksne. Eleverne i klasserne må desværre ofte nøjes med venlige ord og ikke megen handling.

Den nuværende lovgivning om elevers undervisningsmiljø har mange gode hensigter, og elever har en række rettigheder, men det er rettigheder, som desværre alt for mange steder ikke efterleves.

Et godt undervisningsmiljø koster penge

Elevorganisationerne har i mange år kæmpet for et bedre undervisningsmiljø på skolerne.

Skole og Forældre mener, at eleverne skal have samme rettigheder til et godt arbejdsmiljø som voksne. Derfor skal kommunerne forpligtes til at skabe et godt undervisningsmiljø for vores børn på alle skoler.

Pligten skal ind i undervisningsmiljøloven, ligesom der bør være en tilsynsmyndighed, der - ligesom Arbejdstilsynet - kan foretage tilsyn og give påbud til skolerne om at skabe et godt undervisningsmiljø for vores børn.

Det vil koste penge. Ja, selvfølgelig vil det det. I dag koster det penge, når eleverne lærer for lidt, fordi undervisningsmiljøet er dårligt.

En investering i et godt undervisningsmiljø for eleverne i folkeskolen er en nødvendig investering i at skabe og fastholde gode grundskoleuddannelser i Danmark.

Deltag i debatten - send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden