Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lars Bertelsen / pressefoto
Foto: Lars Bertelsen / pressefoto

Regeringen bør give forældre på lukningstruede skoler en særlig ret til at deltage i forsøget med selvstyrende folkeskoler, mener Mette With Hagensen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk


Forældre om selvstyrende folkeskoler: Fint forslag, forkerte motiver og dårligt tidspunkt

Undervisningsministerens forslag om forsøg med selvstyrende folkeskoler er et fint forslag, men forslaget bygger på det forkerte fundament og kommer på et dårligt tidspunkt, mener Mette With Hagensen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens nye forslag til en afbureaukratiseringsreform indeholder et forsøg med selvstyrende folkeskoler, hvor skolerne får mere frihed til selv at tilrettelægge undervisningen.

Skole og Forældre er som udgangspunkt positiv over for øget selvstyre til de enkelte folkeskoler.

Folkeskolerne bliver i dag ofte detailstyret ned i mindste detalje på grund af en kompleks national lovgivning, lokalpolitikere, der er ivrige efter at sætte et aftryk og skoleforvaltninger, der lider af projektfeber og ukontrollerbar lyst til strukturændringer.

At være skoleleder og skolebestyrelse på en folkeskole i dag er som at være brik i et spil, hvor alle spillere kan flytte med alle brikker. Politikere, både på Christiansborg og i kommunerne, har fantastiske ideer til, hvad der skal ske i den lokale folkeskole, og mængden af reguleringer og projekter vil ingen ende tage.

Derfor vil det give god mening at give de lokale folkeskoler flere rettigheder til selv at bestemme, så de kan sige nej tak til politikere med velmenende forslag til, hvad skolen nu skal have fokus på.

Giv lukningstruede skoler chancen

Regeringen lægger op til, at skolebestyrelsen skal have mere indflydelse i de selvstyrende folkeskoler. Det vil knytte de lokale forældre tættere på skolen og sikre den folkelige opbakning til den lokale skole.

Mere indflydelse til de lokale forældre er en helt nødvendig udvikling, hvis vi vil beholde folkeskolen som forældrenes førstevalg i årene fremover. Det gælder særligt de mange steder, hvor kommunerne har lukket eller sammenlagt folkeskolerne. Jeg synes, at regeringen skal give forældre på lukningstruede eller sammenlagte folkeskoler en særlig ret til at deltage i forsøget med selvstyrende folkeskoler.

Regeringens motiv for at lave forsøg med selvstyre er at give skolerne frihed fra elementer i den folkeskolereform, som man stadig er ved at implementere på de danske folkeskoler. Når skoledagen kan blive kortere på forsøgsskolerne, så forsvinder også tiden til at dyrke bevægelse, lektiecafe og turene ud i lokalsamfundet. Forsøget kan derfor let ende med, at målet om mere variation og motivation for eleverne i skoledagen forsvinder. Det synes jeg ikke, at vi skal byde eleverne.

Dårligt tidspunkt

Forslaget om selvstyrende folkeskoler kommer på et lidt uheldigt tidspunkt. Folkeskolereformen trådte i kraft i 2014. Efter planen skal reformen evalueres inden længe og hvorfor sætte forsøg i gang, inden vi ved, hvad der fungerer, og hvad der bør ændres? Det er i min optik en god idé at evaluere folkeskolereformen, inden man sætter et 10-årigt forsøg i gang på 98 folkeskoler.

Når det er sagt, så er der ikke tvivl om, at en stor del af skolebestyrelsesformændene på folkeskolerne i Danmark faktisk synes, at det kunne være spændende med et forsøg med øget selvstyre.

Skolebestyrelserne vil gerne bidrage til at sætte retning for den lokale folkeskole og udvikle folkeskolen, så den passer til lokalområdets børn, og så skolen bliver det kulturelle samlingspunkt i lokalområdet og ikke blot et undervisningssted, som dirigeres fra den kommunale forvaltning.

Skal vi have selvstyrende skoler, vil det dog også kræve bedre vilkår og mere efteruddannelse for de selvstyrende folkeskolers bestyrelser, så skolen kan løse den opgave og udnytte den gave, som mere lokal frihed kan være.

Deltag i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden