0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Presse
Foto: Presse

Der er al mulig grund til at være bekymret for de frie skolers frihedsgrader, mener Uffe Rostrup.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk


Uffe Rostrup: Tak for brevet, Merete Riisager. Men friheden er altså truet

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har sendt en skolestarts-hilsen til lærerne på de frie skoler, hvori hun takker for deres indsats. Det er dejligt med opmærksomheden, skriver Uffe Rostrup, men han frygter alligevel for skolernes frihed.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er tankevækkende, at de frie skoler i disse år udsættes for en større og større grad af statslig styring og kontrol. Tankevækkende, fordi de frie skoler er sat i verden for at drive værdibaseret skole for børn i familier, som ønsker en anden skole og en anden pædagogik end den, staten tilbyder flertallet. Og tankevækkende, fordi det kan være vanskeligt at vurdere de frie skolers værdi ud fra en statslig målestok.

I hvert fald er risikoen, at de frie skoler vurderes på præcis det samme bagtæppe som den offentlige skole. På sigt kan man så spørge sig, hvad vi egentlig skal bruge de frie skoler til, hvis al skoletænkning i Danmark presses ind i det samme pølseskind.

Lærerne på de frie skoler har modtaget et velkommen-tilbage-fra-sommerferie-brev fra undervisningsminister Merete Riisager. Det er et dejligt brev, som roser lærerne på de frie skoler for deres engagerede og vigtige arbejde. Det er dejligt, at ministeren har lærerne på de frie skoler i sine tanker og på denne måde værdsætter det arbejde, som vi udfører. Af hjertet tak for det.

Grund til bekymring

Men sidst i brevet skriver Merete Riisager om frihedsgraderne i de frie skoler. Hun skriver følgende: »…. og når man læser nyhederne, kan det måske virke som om, at jeres frihed er under pres. Det er vigtigt for mig at understrege, at friheden til at drive skole på et værdimæssigt grundlag er en grundlovssikret rettighed. Og det skal det vedblive med at være. Men alle skoler skal naturligvis overholde loven og forberede eleverne til et liv som borgere i et demokratisk samfund.«

Det er svært at være uenig med ministeren i dette, og jeg mener bestemt, at de frie skoler skal overholde loven. Når jeg alligevel studser over det, så er det, fordi der er al mulig grund til at være bekymret for de grundlæggende frihedsrettigheder, som de frie skoler står på skuldrene af.

For stramningerne i friskoleloven rammer ikke kun de muslimske friskoler, som de er designet til at ramme. De rammer alle frie skoler, og de risikerer at udvande hele vores demokratiforståelse.

Vi har ikke set den sidste stramning af friskoleloven

Alle frie skoler er protestskoler. Alle de frie skoler er opstået i protest og reaktion mod den skoletænkning, som man har haft i den offentlige skole til alle tider. Grundloven giver familierne denne flotte frihed til selv at vælge og præge børnenes skolegang, uddannelse og dannelse.

Indgrebene mod den individuelle personlige frihed og retten til at praktisere den vil desværre fortsat være under pres, idet der er tendens til, at politikerne tænker mere i pisk end gulerod

Men i de senere år har kravene til de frie skoler ændret sig markant. Staten skal godkende, hvilke forældre der kan oprette en ny fri skole, tilsynet skærper brugen af det statslige dekorum, som betyder, at alle ansatte og alle bestyrelsesmedlemmer på de frie skoler skal leve op til en statslig opfattelse af anstændighed, der indføres nye regler for donationer til skolerne og meget andet.

Masser af tiltag, som udhuler friheden til at lave skole for alle frie skoler. Ikke nødvendigvis urimelige tiltag alle sammen – men dog tiltag, som indskrænker vores frihedsrettigheder, og som rummer en fare for statslig styring og pædagogisk værdikontrol.

Det er der alle mulige grunde til at være opmærksom på, for jeg tror ikke, at vi har set den sidste stramning af friskoleloven. Indgrebene mod den individuelle personlige frihed og retten til at praktisere den vil desværre fortsat være under pres, idet der er tendens til, at politikerne tænker mere i pisk end gulerod.

Så når det kommer til undervisningsministerens udsagn om, at de frie skoler ikke skal bekymre sig om friheden, så er det netop det, som er bekymrende. Og det er friheden, vi skal holde øje med. For de frie skoler skal ikke være statens logrende halehæng, men netop et alternativ til det statslige skoletilbud.

Deltag i debatten - send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden