Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mai Mercado (K) og Merete Riisager (LA) har sammen præsenteret udspillet 'Stærke dagtilbud – alle skal med i fællesskabet'
Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix

Mai Mercado (K) og Merete Riisager (LA) har sammen præsenteret udspillet 'Stærke dagtilbud – alle skal med i fællesskabet'

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk


Riisager og Mercado: SFO og fritidshjem skal spille større rolle ved skolestart

Når børn begynder i SFO allerede i foråret, så skal der være en klarere sammenhæng mellem aktiviteterne i SFO'en og skolen, mener undervisningsministeren og børne- og socialministeren.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste dag i børnehaven markerer et stort skifte i børnene og deres forældres liv. Her siger de farvel til de trygge rammer, børnene har været i de sidste tre år, til venner og til at være den store dreng eller pige, som har styr på slagets gang, og hvordan man får gyngerne til at svinge allerhøjest. Forude venter skolen!

I over halvdelen af landets kommuner betyder det start i SFO eller på fritidshjem mellem marts og maj. Den første erfaring med skolelivet for børnene, sker altså lang tid inden den egentlige første skoledag i august.

Forskning peger på, at det første møde med skolen har betydning for børnenes videre skolegang resten af livet. I en voksenverden er det muligvis i august, men for børnene sker det netop i disse dage, hvor de vinker farvel til børnehaven og starter i fritter – overgangen fra det gamle og trygge, til det nye og ukendte.

Det er vigtigt, at SFO-start inden skolegang ikke bliver en spareøvelse for kommunerne, men at tiden prioriteres på at give børnene en god og harmonisk overgang til skolelivet. Både ansatte i sektoren og forældre peger på, at der er behov for bedre sammenhæng i tiden i SFO op til skolestart, så børnene ikke skal vænne sig til meget forskellige dagligdage på alt for kort tid. Det kan give dårligere trivsel og en unødigt uharmonisk overgang mellem børnehave og skole.

Sammenhæng mellem børnehave og skolestart

Derfor lægger vi med den nye dagtilbudsaftale 'Stærke dagtilbud – alle skal med i fællesskabet' op til, at tiden i SFO og fritidshjem op til skolestart skal bruges til at give børnene en bedre start på skoleforløbet. Der skal være en klar sammenhæng mellem dagtilbuddet og skolen og en klarere indholdsmæssig ramme. Det gør det også nemmere for forældrene at løfte deres del af ansvaret for overgangen.

Fremover skal SFO og fritidshjem enten fortsætte, hvor børnehaven slap med temaerne fra den pædagogiske læreplan eller arbejde ud fra de seks kompetenceområder, der bliver arbejdet med i 0. klasse.

Det handler ikke om, at børnene skal lære at læse eller skrive tidligere, men at de lærer at indgå i et fællesskab omkring skolelivet. Det betyder, at børnene hver dag skal opleve, at de kan indgå i lege og aktiviteter, som de voksne har skabt gode rammer for. Det kan være lege og aktiviteter, hvor der er fokus på sprog, natur, musik, eller hvordan man er en god ven og er åben over for de nye fællesskaber, der opstår, når børnehavevennerne bliver skiftet ud med skolevenner.

Når vi får sammentænkt livet i børnehaven med skolestart, så kan vi bedre indfri børnenes forventninger og nysgerrighed og gribe deres mod på det liv, der venter dem. Samtidig vil skolerne stå med en gruppe 0. klasses elever, der er bedre klædt på til at tage fat, når klokken ringer ind i august. Det handler om en tryg og god sammenhæng.

Deltag i debatten - send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden