Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto
Foto: Pressefoto

»Det er ikke lysten, der mangler. Men indflydelsen kan nogle gange ligge på et lille sted, når kommunalbestyrelserne kører hen over skolebestyrelserne, når der lægges strategi for skolevæsenet i kommunen,« skriver Mette With, formand for Skole og Forældre.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk


Mette With til skolelederne: Forældre vil godt tage ansvar i skolebestyrelsen

Problemet er ikke, at lysten mangler. Der, hvor det halter, er selve anerkendelsen af skolebestyrelseshvervet. Det skriver Mette With i et svar til tre skolelederes kritik af forældrenes manglende engagement i skolebestyrelserne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når forældre ikke dukker op til opstillingsmøde til skolebestyrelsen på den lokale skole, er det nemt at abonnere på det bekvemme argument, at forældrene ikke gider deres børns skole.

Og så er der ikke langt til at sige, at når forældrene alligevel ikke gider at stille op til skolebestyrelsen, så kan vi da lige så godt nedlægge dem og overlade ledelsen af skolen til skolelederen og forvaltningscheferne.

Det begrænsede fremmøde er dog ikke nok til at konkludere, at forældrene ikke gider skolebestyrelsen. Generelt bliver alle posterne besat i skolebestyrelsen. Der er altså omkring 8000 forældre i Danmark, som gør en aktiv indsats i skolebestyrelsen på deres børns skoler.

Disse forældre bruger 5-10 timer hver måned, frivilligt og ganske ulønnet, på at skabe gode rammer for skolen i lokalområdet. Skolebestyrelsesformanden, der også er forælder, bruger endnu flere timer, og sker der strukturændringer i kommunen, skrues der op for indsatsen for alle forældrene i bestyrelsen.

Jeg vil opfordre kommunerne til at vise forældrene, at man ønsker at samarbejde med skolebestyrelserne, når der skal laves udvikling af det kommunale skolevæsen

Problemet er ikke, at det er lysten, der mangler. Der, hvor det halter, er selve anerkendelsen af skolebestyrelseshvervet.

Lysten er der, men indflydelsen er for lille

Siden 2014 har det ikke været borgerligt ombud at være skolebestyrelsesmedlem. Derfor er det blevet svært at udføre sit bestyrelseshverv ordentligt, når man ikke kan få fri fra sit eget job for at deltage i ansættelsessamtaler eller andre møder i forbindelse med skolebestyrelsesarbejdet.

Det er ikke lysten, der mangler. Men indflydelsen kan nogle gange ligge på et lille sted, når kommunalbestyrelserne kører hen over skolebestyrelserne, når der lægges strategi for skolevæsenet i kommunen, eller når skoleledere ikke mener, det er nødvendigt at have principper, fordi det er lettere at lede skolen uden.

Jeg vil derfor opfordre kommunerne til at vise forældrene, at man ønsker at samarbejde med skolebestyrelserne, når der skal laves udvikling af det kommunale skolevæsen, så det ikke blot er skolens personale, men også skolens politiske ledelse, der får en invitation, når der skal laves skole- og børnepolitik, strukturændringer eller justeringer af tildelingsmodellen.

Demokrati er en deltagersport

Jeg vil også gerne opfordre flere skoleledere til reelt at påtage sig rollen som sekretær for skolebestyrelsen og hjælpe de nyvalgte skolebestyrelsesmedlemmer til at forstå deres opgaver og rolle, så skolebestyrelsesmedlemmerne hurtigt ser, at der er reel indflydelse på skolens rammer gennem principper, tilsyn og skolens budget.

Skole og Forældre bidrager gerne til denne opgave gennem kurser og rådgivning, så ring bare.

Endelig skal vi alle sammen blive ved med at tale om vigtigheden af at deltage i demokratiet og samfundet. Demokrati er en deltagersport, og det bliver både sjovere og bedre, når vi alle tager del i udviklingen. Der er 8000 skolebestyrelsesmedlemmer ude i den danske folkeskole, som hver dag gør en indsats for vores børns skole.

Hvis den opgave bliver anerkendt og værdsat i dagligdagen, så skal der nok være flere forældre, der melder sig til at præge den vigtige opgave, det er at uddanne og danne næste generation af børn ude på de danske folkeskoler.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden