0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
UC Syd
Foto: UC Syd
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Alexander von Oettingen: Blachmans tv-program er et pædagogisk overgreb

Thomas Blachmans DR-program om skolen viser en forfører, der intet ved om skolen. Det er pædagogisk idioti, mener Alexander von Oettingen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi er nu igen vidne til et ejendommeligt eksperiment i folkeskolen. Denne gang er det Blachman og DR.

I andre lande vader alle mulige mennesker ikke ind og ud af skolen med deres platheder og ideer, men i Danmark står folkeskolen pivåben. Den ’åbne skole’ betyder øjensynligt, at alt kan ske, men især det, der ikke højner undervisningen.

Alle kan komme ind og afprøve deres mere eller mindre velmenende eksperimenter. Hvad med lidt verdens bedste skole på 100 dage i TV 2’s bedste sendetid? Eller lidt Peter Myginds glade skuespilsteknikker mod mobning og mistrivsel? Men måske er man mere til en omgang fræk DR1-konkurrence mellem 9.z og Kina? Og hvem ved, måske er bootcamp med Løkke-fonden alligevel opskriften for læringsløft til de 21. århundredes kompetencer? Alt er åbenbart muligt og intet for plat, når bare det sker henne i skolen og med fuld knald på medierne.

Det seneste bud på pædagogisk idioti er medieguruen Thomas Blachman. Lige så imponerende han er i X Factor, lige så latterligt virker det, når han kommer gående med solbriller og lektor Blomme-taske.

Det lyder godt, men er ikke skole

Han aner ikke, hvad en skole er, eller hvordan den fungerer, men brager ud med alt muligt godt fra sin ordrigdom. Noget med at »pisse mig af«, »rede ungdommen«, »robotificering«, »forløsning« og »vi er alle lige kreative«.

Det lyder godt, men er bare ikke skolen og slet ikke originalt. Men det sælges som et eksperiment, sådan et rigtigt eksperiment. Evidens selvfølgelig med eksperter og Blachman. Resultatet skal vi så alle se og tage ved lære af. Klappe i takt. DR og Blachman beviser for os alle, at man kan løfte kreativiteten blandt unge mennesker. Sådan! De ved hvordan, mens landets skolelærere står som halvkedelige funktionærer, der blot brokker sig over arbejdstidsaftaler og frokostpauser.

Der findes langt bedre og langt mere kreative processer og undervisningsforløb inden for fysik, dansk, matematik eller musik i den danske folkeskole. Gode forløb, hvor elever udforsker rummet, lysets hastighed, politiske og demokratiske ideer eller komponerer musik med professionelle musikere.

Det er undervisningsforløb, der åbner fremmede verdener og fagligheder for elever, men som ikke brager ud på landsdækkende tv. Men de findes, og de er gode. Hos Blachman derimod er der ingen fag, der er kun Blachman og hans indre univers. Ingen læreplan, intet fælles indhold, ingen samtalekultur, ingen differentiering, blot Blachmans ord og grænseløse kærlighed.

Pædagogisk overgreb af værste skuffe

Den 'kunstneriske forfører', der fører elever et sted hen, uden at de har bedt om det, og uden at de ved det. Et pædagogisk overgreb af den værste skuffe, som vi kender fra den reformpædagogiske idehistorie fra Rudolf Steiner over Tvind og til DDR. Det er det samme princip: Vi følger alle den samme tanke fra den samme fører.

Er det pædagogik? Er det folkeskolen. Nej. Virker det? Ja. Er det ansvarligt? Nej. Slukkes lyset, falder det hele sammen. Fordi der ikke er en indføring eller formidling af viden og kundskaber, der kan videreføres, og som bringer eleverne videre.  Men der er masser af følelser og frem for alt ordstrømme a la X Factor. Du pisser mig af, Blachman!

DR og politikere svigter

Det er dog ikke det værste. Blachman er bare Blachman. Det værste er skoleforvaltningen, politikere og vores public service-station. De svigter kollektivt. De institutioner, der skulle værne om skolens betydning i det offentlige rum, klæder den fuldstændigt af.

Der er øjensynligt ingen institutionelle betænkeligheder hos forvaltningen, ledelse eller DR. De latterliggør skolen og hele dens formål og opgave uden mindst tvivl.

Folketingets Undervisningsudvalg inviterer glad og gerne Blachman til at 'snikke-snakke' om det fag, der ikke findes i skolen. Så kan folket se og høre, hvor kreative vores politikere er. Samtidig indfører de samme politikere en benhård målstyring med nationale test helt ned i de mindste klasser for at sikre, at folkeskolen klarer sig i PISA. Et mix af Blachman og Hattie. Det hænger bare ikke sammen!

Deltag i debatten - send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden