Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forbud mod donationer vil føre til lukninger af friskoler, mener Peter Bendix Pedersen.

Forbud mod donationer vil føre til lukninger af friskoler, mener Peter Bendix Pedersen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk


Debat: Dansk Folkeparti vil kriminalisere det lokale engagement

DF's forslag om at forbyde donationer til friskoler er både et angreb på danske værdier og det lokale engagement, mener Friskoleforeningen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkepartis seneste forslag om at forbyde donationer til friskoler tager livtag med pæredanske værdier afspejlet ved civilsamfundets kræfter. Det lokale engagement, som ofte redder udviklingsmulighederne i landdistrikterne, kriminaliseres og effekten af forslaget står i skærende kontrast til de gode intentioner om at styrke Udkantsdanmark, som politikere på borgen ved festlige lejligheder har så travlt med at tale op.

Forslaget vil de facto aflive mange friskoler beliggende vest for Valby Bakke.

Her er virkeligheden nemlig, at skolerne ikke kan låne penge i banken, hvorfor lokale landmænd, fiskere og andre private donatorer ikke så sjældent skyder penge i den lokale friskole som en håndsrækning til udviklingen af lokalområdet. Her ved man nemlig godt, at en lokal skole er afgørende.

I 2016 boede hver tredje friskoleelev i en af Danmarks mindste byer, og friskolerne har i dag flere elever i byer under 500 beboere end folkeskolerne.

Rammer skoler uden for storbyer

Mere end halvdelen af Dansk Friskoleforenings medlemsskoler har støtteforeninger, som bidrager økonomisk til skolen. Skal dette gøres lovstridigt i heksejagten på de muslimske friskoler?

Et kuriosum er i øvrigt, at private donationer til friskoler og private grundskoler i København, Aarhus, Odense og Aalborg samlet set i 2016 løb op i 145.000. kr. fordelt på 39 skoler – et gennemsnit på ca. 3.700 kr. pr. skole. Det er med andre ord ikke storbyskolerne, hvor de muslimske friskoler som regel er beliggende, der vil blive hårdest ramt med dette forslag. Det vil derimod de friskoler, der ligger udenfor storbyerne.

Dansk Folkeparti, som ynder at definere, hvad der er typisk dansk, er altså parate til at aflive en genuin dansk værdi bestående af lokalt engagement og virkelyst i hetzen mod friskoler med muslimske værdier.

Frygten styrer

Vi er oprigtigt mere bekymrede for effekten af Dansk Folkepartis iderigdom end det faktum, at der findes friskoler med muslimske værdier. Hvis vi ikke holder tungen lige i munden nu, er vi i færd med at smadre det, som Danmark har været kendetegnet ved i årtier, nemlig et tillidssamfund med aktive borgere, der engagerer sig i lokale problematikker og tager ansvar for eksempelvis et lokalsamfunds udvikling.

Vi er ved at ændre radikalt på et mindset, der om noget kan karakteriseres som ægte dansk, fordi Dansk Folkeparti – godt fulgt op af Socialdemokratiet -  lader frygten og angsten for det fremmede herske. Det er fattigt, og det er hysterisk.

Hvis Dansk Folkeparti får held til at overbevise et flertal om, at private donationer på friskoler skal forbydes – og vel dermed også private lån? -  har de dermed kriminaliseret Svaneke Friskole, hvor lokale fiskere købte skolen for 3,5 mio. kr. og gav friskolen et rentefrit lån. Hellested Friskole, hvor lokale landmænd hjalp skolen økonomisk i opstartsfasen, Feldballe Friskole, der ad flere omgange har fået donationer af en lokal rigmand, herunder en donation på 1 mio. kr.

Og hvad med International School of Billund, hvor LEGO-fonden dækker en underskudsgaranti på 24 mio. kr.? Kan vi være sikre på uafhængigheden?

Der er i forvejen et krav om, at det skal fremgå tydeligt, hvem der er giveren, hvis private donationer overstiger 20.000 kr. på friskolerne. Derfor er Dansk Folkepartis forslag udtryk for fanatiseret dyneløfteri båret af frygt og skræmmekampagner, som i sidste ende indskrænker friheden og civilsamfundets muligheder. Værdier, som Danmark er verdenskendt for.

Dansk Folkeparti er i færd med at gøre os alle sammen fattigere – i mere end økonomisk forstand.

Deltag i debatten - send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden